BLOG, ZAVISNOST OD ALKOHOLA

DA LI IMATE PROBLEMA SA ALKOHOLOM?

DA LI IMATE PROBLEMA SA ALKOHOLOM?

    Alkoholizam je jako rasprostranjen jer je alkohol lako dostupan, tolerancija društva veća nego što bi trebala, a sam alkohol zbog svog umirujućeg dejstva na organizam poželjna supstanca u situacijama uznemirenja, tuge, ljutnje i besa.

    Nije uvek lako videti kada je pijenje prešlo iz umerene, društveno dozvoljene faze u fazu problema i zavisnosti. Svako ko pije može u nekom trenutku da postane alkoholičar. Rizik povećavaju stavovi porodice i sredine prema alkoholu, nepovoljni životni događaji i individualna emotivna predispozicija. Redovne pauze od alkohola su najbolji način da ne postanete zavisni.

    Razumevanje da problem postoji je prvi korak za njegovo prevazilaženje, ali to nije tako jednostavno.
    Poricanje i minimiziranje su najveće prepreke za sagledavanje problema i dobijanje pomoći. “Ne, ja ne pijem svaki dan”. Ne pijem mnogo, mesecima mogu da ne pijem. “Pijem samo vino ili pijem samo pivo”. ”Nikad nisam bio agresivan”. Podcenjuju se količine pića i posledice pijenja.

    Alkoholizam ne definiše šta pijete i kada pijete, pa čak ni koliko pijete, pre efekti opijanja definišu problem. Ako Vaše pijenje izaziva probleme u porodici, na poslu, sukobe sa zakonom i društvenim normama, najverovatnije se radi o alkoholizmu. Medjutim,želja za pićem je toliko jaka da osoba pronalazi različita opravdanja i ako su posledice očigledne. Vi možete kriviti “nepravednog” šefa za probleme na poslu ili “ljutu i namrgođenu” ženu za probleme u braku, ali razmislite kako Vaše pijenje doprinosi tim problemima.

    Razmislite o sledećim pitanjima:

Da li sve češće osećate želju da konzumirate alkohol?

Da li neki put popijete piće da bi ste se opustili,kada ste ljuti,iznervirani, ili tužni?

Da li ponekad popijete da bi ste razbili tremu ili se ohrabrili?

Da li možete da popijete više od drugih ljudi,a da vam se to ne primeti?

Da li vam je potrebno više pića nego ranije da bi ste postigli efekte zagrejanosti,veselosti,govorljivosti?

    Potvrdni odgovori upućuju na postojanje psihičke zavisnosti I povećanje tolerancije i rani su znaci upozorenja na problem sa alkoholom.

    Odgovorite i na sledeća pitanja:

Da li Vam se dešava da posle 1-2 čaše pića ne možete da se zaustavite I nastavljate da pijete do opijanja?

Da li Vam se dešava da kada se probudite ujutru ne možete da se setite šta ste radili ili govorili predhodne
večeri kada ste pili?

Da li imate jutarnje drhtanje ruku I da li ono prestaje kada popijete piće?

Da li ste se posvađali sa nekim članom porodice zbog Vašeg pića ili novca koji trošite na piće?

Da li trošite manje vremena na aktivnosti koje su Vam nekada bile važne?

Da li su se smanjile količine pića koje sada pijete u odnosu na raniji period?

    Na žalost, samo jedan potvrdan odgovor je dovoljan i govori u prilog postojanja zavisnosti od alkohola koju karakteriše gubitak kontrole, fizička zavisnost sa apstinencijalnim smetnjama usled prekida pijenja, alkoholna amnezija ili takozvani “prekidi filma”, pad tolerancije i zapostavljanje drugih aktivnosti i zadovoljstava.

    Ako ste spremni da priznate da imate problem sa alkoholom, čestitam, jer ste napravili prvi korak. Potrebna je ogromna snaga i hrabrost da se suočite. Drugi korak je uključivanje članova porodice,prijatelja i kolega sa posla jer je lečenje od alkoholizma mnogo lakše kada imate sa kim da podelite problem. Bez podrške možete lako da se vratite starim obrascima. Za vaš oporavak je potrebno učenje novih strategija i veština u savladavanju kriznih situacija i suočavanje sa problemima koji su doveli do Vašeg alkoholizma. Ti problemi mogu biti depresija, strahovi, nerešeni odnosi iz detinjstva, problemi u odnosu sa bračnim partnerom i oni mogu biti izraženiji kada ne pijete alkohol.

    Ako odlučite i potražite pomoć koja Vam je potrebna, izabrali ste pravu stvar za Vas, jer ste izabrali da budete zdraviji i zadovoljniji, i da imate kvalitetnije i bolje odnose sa bliskim ljudima.

Autor teksta Dr Ljiljana Nikolic , psihijatar