BLOG, Demencija

STRES KOD NEGOVATELJA DEMENTNIH OSOBA

STRES KOD NEGOVATELJA DEMENTNIH OSOBA


“Oboleli nije jedina žrtva bolesti”
    Demencija dovodi do pregresivnog i nepovratnog kognitivnog i funkcionalnog propadanja i ljudi sa demencijom postaju u potpunosti zavisni od svojih negovatelja.
    Demencija ne pogađa samo obolele osobe nego čitavu porodicu.Osobe koje neguju obolele od demencije su veoma angažovane i pod velikim fizičkim i psihičkim opterećenjem.Najčešće su to bračni supružnici i deca.Oni se suočavaju sa promenom ličnosti obolele osobe i to može biti jako bolno.Stalni stres koji oni trpe može da dovede do ozbiljnih posledica po njihovo fizičko i mentalno zdravlje,naročito ako nisu pripremljene.
    Dementna osoba je još uvek tu,ali je izgubila mnoge svoje sposobnosti.Ona može da ne prepozna svog bračnog druga i decu,može da se uplaši i uznemiri jer se oseća ugroženo.Reakcije mogu da budu uvredljive i nasilne pri pokušaju da je zagrlite i poljubite.Nema više smislenog razgovora,odgovora na postavljena pitanja,nema uspomena i sećanja.Nastaje tuga kao reakcija na gubitak odnosa sa roditeljem ili supružnikom.
    Dementna osoba može odjednom da postane uznemirena,da viče i da Vas optužuje da ste joj ukrali ili sakrili stvar koju ne može da pronađe…može da Vas optuži za neverstvo zbog postojanja sumanutih ideja koje su nepodložne razuveravanju…Uznemirenost,konfuzija i agresivnost su izraženije u večernjim satima i dementna osoba često ima probleme sa spavanjem noću.
    Sa razvojem demencije nastaju smetnje sa pisanjem,neadekvatno rukovanje novcem,zapuštanje lične higijene i higijene stana,neadekvatno obavljanje fizioloških potreba,nesposobnost pripremanja hrane,lutanje van kuće…
    Teret negovatelja postaje sve veći jer je dementnim osobama potreban konstantan nadzor i nega i to traje više godina. Socijalni život negovatelja postaje siromašniji zbog nedostatka vremena i velikih obaveza prema dementnom članu porodice što pojačava osećaj izolovanosti i usamljenosti.
    Uzrok nefunkcionalnosti je bolest,a ne tvrdoglavost,bezobrazluk,nezainteresovanost ili lenjost obolelog.Međutim i pored takvih uvida, negovatelji ne mogu uvek da budu strpljivi i razumevajući za obolelog člana porodice.Prema dementnoj osobi se javljaju neprijatnost, ljutnja,želja da se smeste u dom za stara lica,a sva ta osećanja mogu da izazovu osećaj krivice kod negovatelja.Javljaju se konflikti u proširenoj porodici,a nije zanemarljiv ni finansijski aspekt nege obolelog koji dodatno opterećuje porodicu.
    Nedostatak potrebnih znanja o bolesti i terapiji važan su uzrok tereta i stresa kod negovatelja.Odmah po postavljanju dijagnoze potrebno je da dobijete što više informacija o toku bolesti,komplikacijama i očekivanjima od terapije.
    Kroz savetovanja,edukacije o strategijama za komunikaciju sa dementnim osobama,grupe podrške, dobijate neophodne alatke koje olakšavaju negu,smanjuju stres i uče Vas da se zaštite i ne ugrozite kvalitet svog života.

Autor teksta  Dr Ljiljana Nikolić, psihijatar